19 Aralık 2023 Salı

Toplum 5.0


"Dünyanın batı dışından bir ses yükseldi ve Endüstri 5.0 olmasın, Toplum 5.0 olsun dedi."

CBİKO Başkanı Doç. Dr. Salim ATAY'ın bu sözleri ile başladı 15 Aralık'ta gerçekleşen 2. İnsan Kaynakları Forumu.
Japonlar tarafından ortaya atılan ve geliştirilen "Society 5.0" kavramı ile "süper akıllı toplumlar" inşa edilmek isteniyor.
Yani insanı merkeze koyan bir anlayışla, her bireye yüksek kalitede ürün ve hizmeti israf etmeden hızlı bir şekilde ulaştırmak amaçlanıyor.
Bunun için değişen ve gelişen teknolojiyi sadece kar yapmak-daha fazla para kazanmak amacı ile değil, insanların yararına olacak şekilde toplumu nasıl iyileştirilebilir, dünya yaşamak için nasıl daha iyi ve kaliteli bir yer haline getirilebilir sorularına cevap aranıyor.
-----
ILO'ya göre yeni teknolojik gelişmelerle birlikte 6 milyon işin kaybolması, buna karşı 25 milyon yeni iş alanı oluşması bekleniyor.
OpenAI'ın OpenResearch ile birlikte yaptığı çalışmaya göre de dünya genelinde çalışanların %80'i işlerinin en az %10'unu AI ile yapabilecek.
Tüm çalışanların %19'u ise işlerinin en az %50'sini AI ile gerçekleştirebilecek.
Yani işlerin %80'inin AI tarafından etkilenmesi, bu işlerin %19'unun da en az %50 etkilenmesi bekleniyor.
Kendini tekrarlayan işlerin yerini RPA (Robotik Proses Otomasyon), yani yapay zeka destekli dijital işçiler hızlı bir şekilde alacak.
McKinsey'e göre ise başta AI olmak üzere yeni teknolojiler ile otomatikleştirilebilecek işlere harcanacak zaman, tüm işlerin en az %60'ını oluşturacak.
-----
Doğru adımlar ve doğru yönlendirmeler gerçekten işlerimizi kolaylaştırabilir.
Ancak bunun da önünde önemli bir sorun var: Tüm dünya genelinde şirketler teknolojiyi iyi kullanamıyor.
Çünkü kullanmadan önce bu teknolojileri (AI örneğinde olduğu gibi) yeteri kadar tanımıyor ve anlayamıyorlar.
Sadece ABD'de bu yıl büyük çoğunluğu AI alanında olmak üzere 3200 girişim iflas etmiş.
Bu firmalara yapılan toplam yatırım 27 milyar doları geçmiş!
Bu doğrultuda bu teknolojilerin ne olduğunu ve ne olmadığını çocuklarımıza kadar iyi bir şekilde anlatmamız gerek.
-----
Üretken yapay zeka uygulamaları akıl yürütme, içerik oluşturma ve bir öneri sunma becerilerini geliştirmesi ile her gün daha da güçleniyor.
Tüm bu teknolojik gelişmelerin amacı, insanı elimine edip oyundan çıkarmak değil, insanı daha kapasiteli ve daha güçlü bir hale getirerek hızlı ve kusursuza yakın işleri gerçekleştirebilmek.
Ancak daha az çalışmak istiyorum ya da önceliğim çalışmak değil diyen insanların sayısındaki artış nedeniyle yetenekli insan bulmak zorlaşıyor.
Bilgisayarla ve makineyle en iyi iletişim kurabilenlerin, insanlarla iyi iletişim kurabilen kimseler arasından çıktıkları bilindiğine göre; teknolojiyi kullanabilme kapasitesi ile birlikte iletişim ve iş birliği içinde çalışabilme becerilerini yüklemeliyiz.
Bilgi yükleme odaklı eğittiğimiz çocuklarımızı yapay zeka anlayabilen, kullanabilen ve yorumlayabilen geleceğin çalışanları haline getirmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayınlar

Kariyer Danışmanlığının Altın Kuralları

Kariyer danışmanlığı yön bulmada bir pusuladansa bir harita gibidir. "Ne olmak istiyorsun?" sorusunun cevabı her zaman doktor, mü...