24 Ocak 2024 Çarşamba

Yakın Geleceğin Meslekleri


World Economic Forum'a göre, otomasyon nedeniyle kaybolan işlerin yanı sıra yeni işlerin de ihtiyaç olmasıyla toplamda net bir iş kaybının olması beklenmiyor.
WEF ayrıca dijital becerilere sahip olan çalışanların daha rekabet avantajına sahip olacakları bir geleceğe doğru geçişin hızlandığını vurguluyor.
-----
McKinsey'e göre, 2030'a kadar küresel işgücünün %30'u (yaklaşık 800 milyon iş) otomatikleştirilebilir.
-----
Gartner'a göre, 2025'e kadar organizasyonların %70'i dijital çalışma süreçlerine geçiş yapacak ve çalışanların en az yarısı mobil cihazları üzerinden işlerini yürütebilecek.
-----
Avrupa Komisyonu, dijital becerilere olan talebin sürekli arttığını ve 2025'e kadar 500.000'den fazla dijital iş açığı olabileceğini öngörüyor.
-----
IDC'nin raporuna göre, dünya genelinde şirketlerin %80'i dijital dönüşüm projelerine düzenli olarak yatırım yapıyor. Dijital dönüşüm, iş süreçlerini %40'a kadar hızlandırıyor ve iş verimliliğini önemli ölçüde artırıyor.
-----
Burning Glass Technologies'in raporuna göre, 2025 yılına kadar veri bilimi ve analitiği becerilerine olan talep, tüm meslekler içinde en hızlı büyüyen alan olacak. LinkedIn de "Beş Yılda Gelişen Beceriler" raporunda veri analizinin büyüme oranında bir numaralı beceri olmasını bekliyor.
-----
Bureau of Labor Statistics'e göre, yazılım geliştiricileri ve bilgisayar sistemleri mühendisleri arasındaki işlerin büyüme oranı, diğer mesleklerden daha hızlı olacak. Özellikle bulut teknolojilerine olan talep, bu alanda istihdamı artırıyor.
-----
Stack Overflow'un geliştirici anketine göre de, dünya genelinde yazılım geliştiricilerinin çoğu, yapay zeka ve bulut bilişim gibi yeni teknolojilere odaklanmak istediklerini belirtiyor.
-----
IBM Institute for Business Value tarafından yapılan "Geleceğin İş Gücü Anketi" ne göre iş liderlerinin %66'sı dijital becerilere sahip çalışanları istihdam etmeyi planlıyor. İş liderlerinin %74'ü ise dijital becerilere sahip çalışanlarının rekabet avantajı sağladığına inanıyor.
-----
OECD'nin raporuna göre dijital becerilere sahip çalışanların, dijital becerilere sahip olmayanlara göre iş bulma olasılıkları çok daha yüksek. İşverenlerin çoğu, dijital becerilere sahip çalışanların daha hızlı öğrenme ve adapte olma yeteneklerine sahip olduğunu düşünüyor.
-----
Teknoloji dergisi Wired "2020'lerde En İyi İşler" raporunda geleceğin meslekleri arasında siber güvenlik analistleri, biyomedikal mühendisler, veri bilimcileri ve uzaktan sağlık profesyonellerine yer verdi. İnsan-etkileşimli meslekler, özellikle yaratıcılık gerektiren tasarım ve sanat alanlarında büyüme öngörülüyor.
-----
Forrester Research, iş dünyasındaki değişimler ve talepler için, teknik becerilere ek olarak insanlar arası becerilerin (özellikle empati ve işbirliği) önem kazanmasını bekliyor. Ayrıca yapay zeka ve otomasyonun, özellikle rutin ve tekrarlayan görevlerin otomatikleştirilmesi ile birlikte, yaratıcı, karar verme ve problem çözme becerilerine vurgu yapılıyor.
-----
IBM ve Korn Ferry, "The Talent Crunch" raporunda önümüzdeki yıllarda yetenek eksikliğinin artacağını öngörüyor. Özellikle yapay zeka, veri bilimi ve siber güvenlik gibi teknoloji odaklı rollerde büyük bir yetenek açığı bekleniyor.
-----
Deloitte de benzer şekilde "Global Human Capital Trends" raporunda iş dünyasındaki değişimlere ve geleceğin iş gücünün beceri setlerine vurgu yapıyor. İşverenlerin %53'ü, yapay zeka, otomasyon ve diğer teknolojik gelişmelerin iş gücü becerilerini önemli ölçüde değiştireceğini düşünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayınlar

Kariyer Danışmanlığının Altın Kuralları

Kariyer danışmanlığı yön bulmada bir pusuladansa bir harita gibidir. "Ne olmak istiyorsun?" sorusunun cevabı her zaman doktor, mü...