25 Temmuz 2024 Perşembe

Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri 2023


Üniversite tercih dönemi öncesi TÜİK tarafından anlamlı bir bülten yayınlandı.
Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri 2023 çalışmasında gençlere ışık tutacak veriler yer alıyor.
-----
Lisans mezunlarında en yüksek istihdam sırasıyla sağlık (%87,4), mühendislik (%83,7), eğitim (%79,8) ve bilişim (%79,6) alanlarında oldu.
Bölüm bazlı sıralama ise özel eğitim öğretmenliği (%96,2), tıp (%95,3), dil-konuşma terapisti ve (%93,9), elektrik öğretmenliği (%93,2) ve ebelik (%92,4) olarak verildi.
Lisans mezunlarının ortalama iş bulma süresi 14,4 ay olarak açıklandı.
Tıp mezunu ortalama 4,2 ay içinde ilk işini bulabilirken, eczacılık mezunu 5,5 ay, uzay mühendisi 9 ay, yazılım mühendisi 10,2 ay, mimar 11,3 ay ve halkla ilişkiler mezunu 15,1 ay içinde ilk işini bulabildi.
Bu süreler kamu yönetimi, siyaset bilimi, türk dili-edebiyatı, iktisat ve işletme gibi bölümleri bitirenler için 20 aya yaklaştı.
-----
Ön lisans bölümlerinde kayıtlı istihdam sırasıyla elektrik (%88,7), endüstriyel kalıpçılık, (%86,1), metalurji (%85,5) ve kaynak teknolojisi (%84,7) olarak verildi.
En düşük istihdam oranına sahip ön lisans bölümleri ise çocuk gelişimi (%50,3), ilahiyat (%52,2), geleneksel el sanatları (%53,6) ve engelli bakım (%54,5) oldu.
Ön lisans mezunlarının ortalama iş bulma süresi 15,9 ay.
En hızlı ilk işini bulabilen ön lisans bölümleri polislik 2,9 ay, optisyenlik 9 ay, aşçılık 10,7 ay, sivil havacılık 11,6 ay ve eczane hizmetleri 11,9 ay.
Sosyal hizmetler, adalet, ilahiyat, maliye ve halkla ilişkiler gibi ön lisans bölümlerini bitirenler ilk işlerine girebilmek için 20 ay beklemek zorunda kaldılar.
-----
Sadece işe girmekle de oyun bitmiyor maalesef.
İşe girenlerin acaba ne kadarı aldıkları eğitim, okudukları bölümle ilgili mesleklerde işe girebildiler?
-----
Zirvede sağlık ile işletme ve hukuk alanları %79,3 uyumlu meslek ile yer alıyor.
Eğitim alanındaki bölümlerden mezunlarda bu oran %62,7.
Mühendislik mezunlarının ise %63,9 u uyumlu mesleklerde çalışıyor.
Yani her 3 öğretmenden 1'i öğretmenlik yapmıyor, her 3 mühendisten 1'i de mühendislikten başka herşeyi yapıyor.
Bu oran sosyal bilimlerde ne yazık ki %19,9'a kadar geriliyor.
Her 5 sosyal bilimler (ekonomi, siyaset bilimi, sosyoloji, psikoloji) mezununun sadece 1'i eğitim aldığı meslekte çalışabiliyor.
-----
En yüksek kazanca sahip bölümler sıralamasında ise önemli değişiklik yok.
Lisansta uçak ve gemi ile ilgili bölümlerin dışında bilgisayar-yazılım-elektronik-elektrik-matematik mühendislikleri takibi devam ettiriyor.
Resim, müzik, oyunculuk, tiyatro gibi özel yetenek gerektiren bölümler ortalama kazançta listenin sonlarında yer alıyor.
Ön lisansta ise perakende satış, mağazacılık, uçak teknolojisi, marka iletişimi, enerji, internet-ağ teknolojileri bölümleri ortalama kazancı en yüksek olanlar.
Listenin sonunda saç bakımı, çocuk gelişimi, iç mekan tasarımı, sosyal güvenlik ve moda tasarımı gibi bölümler bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayınlar

Kariyer Danışmanlığının Altın Kuralları

Kariyer danışmanlığı yön bulmada bir pusuladansa bir harita gibidir. "Ne olmak istiyorsun?" sorusunun cevabı her zaman doktor, mü...