Teknolojinin çılgın ilerleyişine rağmen insanlığın çözülmeyi bekleyen önemli sorunları var.
Çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi konular dünyanın başını ağrıtıyor.
Bu sorunların temellinde ise doğal kaynakları sanki sınırsızmış gibi tüketmemiz ve çevreye verdiğimiz zararları görmezden gelmemiz yatıyor.
Yiyoruz, içiyoruz, kullanıyoruz ve her şeyden hızla tüketiyoruz.
Hesap etmeden yaşıyoruz, peki ya bizden sonra gelecekler, çocuklarımız ne yapacaklar?
İhtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini de korumamız gerekiyor.
Bu noktada, sürdürülebilirlik ve yeşil işler kavramları, onlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için büyük önem taşıyor.
Sürdürülebilirlik, sadece basit bir çevre sorunu olarak değil, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve ahlaki bir meydan okuma olarak nitelendiriliyor.
Bütün bunlar sürdürülebilirliği artık bir seçenek olmaktan çıkarıp bir zorunluluk haline getiriyor.
Sürdürülebilir olmak, gelecekteki insanların ihtiyaçlarını göz ardı etmeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılamak olarak tanımlanıyor.
Hem çevresel dengeyi hem de toplumlarda ekonomik ve sosyal adaleti bir arada gözetmek amaçlanıyor.
Ana hedefler; doğal kaynakları korumak, sürdürülebilir üretim-tüketim gerçekleştirmek ve daha adil bir toplum inşa etmek.
Sürdürülebilirliğin ekonomik boyutunda kaynakların verimli kullanımı ve uzun vadeli refahın sağlanması amaçlanıyor.
Sosyal boyutta fırsat eşitliği ile beraber insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi öncelik.
Çevresel boyutta ise doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitliliğin devam ettirilmesi ve çevre kirliliğin önlenmesi hedefleniyor.
Mevcut sorunların çözümüne yönelik sürdürülebilirlik hamleleri ile yeni iş alanları ve meslekler ortaya çıkıyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları, karbon yakalama teknolojileri ve atık yerine yeniden kullanım alanları her geçen gün değer kazanıyor.
İklim bilimciler, çevre mühendisleri, sürdürülebilirlik danışmanları, organik tarım çiftçiliği gibi sürdürülebilirlik odaklı meslekler popülerleşiyor.
Bunun yanında üretimden tüketime kadar her sektörde ve hayatın her alanında ihtiyaç duyulan görev ve sorumluluklar doğuyor.
Enerji tüketiminin azaltılması, enerji tasarrufunun sağlanması, atıkların bertaraf edilmesi, çevre dostu geri dönüşüm, toprağın verimli kullanımı ile sürdürülebilir tarım, suyun verimli kullanılması, gereksiz tüketimin azaltılması ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması gibi sürdürülebilir ve yeşil işlere gelecekte her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulacak.
Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre sürdürülebilirlik konusunda farkındalığın artması ile yeni fırsatlar oluşacak.
Aynı raporda yeşil dönüşümün en büyük istihdam yaratma etkisine sahip olması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Yeşil İşler Raporuna göre 2030 yılına kadar dünya genelinde
24 milyon yeni yeşil iş ihtiyacı ortaya çıkacağı öngörülüyor.
Uluslararası Enerji Ajansı'na göre güneş-rüzgar-hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji alanlarında 30 milyon yeni iş imkanı oluşması bekleniyor.
LinkedIn 2023 Yükselen İşler Raporunda sürdürülebilirlik uzmanları, yeşil enerji mühendisleri ve çevre danışmanları gibi roller hızla büyüyor.
UNDP ve ILO tarafından hazırlanan rapora göre ülkemizde yenilenebilir enerji alanında yapılacak yatırımlarla 300 bin yeni istihdam oluşması bekleniyor.
18 Kasım 2024 Pazartesi
Geleceğin İşlerinde Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Öne Çıkan Yayınlar
Kariyer Danışmanlığının Altın Kuralları
Kariyer danışmanlığı yön bulmada bir pusuladansa bir harita gibidir. "Ne olmak istiyorsun?" sorusunun cevabı her zaman doktor, mü...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder